Leestijd: 1 minuten

kitlvHet beheer van de collectie van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) in Leiden wordt overgedragen aan de Universiteitsbibliotheek van Leiden. De onderzoeksafdeling van het instituut blijft als KNAW-instelling gehuisvest in Leiden. De vestiging in Jakarta blijft bestaan Dit heeft de KNAW bekendgemaakt op zijn website.

De onderzoekskern van het KITLV blijft gehuisvest op de Leidse campus en zal gaan samenwerken met de Faculteit Geesteswetenschappen. De OCW-fondsen bedoeld voor het beheer en uitbreiding van de collectie worden verlegd van de KNAW naar de Leidse Universiteit. De inbedding van de KITLV-collectie in de universiteitsbibliotheek zal personele gevolgen hebben, zo meldt de KNAW.

Aanvankelijk was de KNAW van plan om het KITLV naar Amsterdam te verhuizen. Dit plan is nu van de baan door de bibliotheekcollectie en het beheer ervan af te stoten.

Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW) is een onderzoeksinstituut gespecialiseerd in de antropologie, de taalkunde, de sociale en historische wetenschappen van Zuidoost-Azië, het Zuidzeegebied en het Caribisch gebied. Speciale nadruk ligt op Indonesië, Suriname en de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen. Het KITLV heeft momenteel een vestiging in Leiden en een vertegenwoordiging in Jakarta.

Het KITLV herbergt een van de grootste bibliotheken ter wereld gespecialiseerd in Indonesië. Onder de ruim 2 miljoen boeken en manuscripten bevinden zich stukken die enkel in de bibliotheek van het KITLV te vinden zijn. Het autobiografische manuscript van de Javaanse prins Diponegoro (1755 -1855), nationale held en pan-islamist, maakt bijvoorbeeld deel uit van de collectie en is onlangs toegevoegd aan het prestigieuze Memory of the World Register van UNESCO.